VÝVOJ V ROKOCH 1994 – 1996

Uvedené roky môžeme považovať za obdobie rozmachu vo vývoji bankového sektora. Rozmachu z hľadiska počtu bánk, tempa rastu aktív a pasív, bilančnej sumy, počtu zamestnancov, ale aj objemu poskytnutých úverov. Okrem nesporných pozitív je to aj obdobie nárastu klasifikovaných úverov a úrokových sadzieb, problémov, ktoré v súčasnosti vyúsťujú do reštrukturalizácie bánk v SR.
Počet bánk dosahuje vrchol v roku 1996. V tomto roku 34 peňažných inštitúcií vlastní univerzálnu bankovú licenciu. Základné imanie bánk predstavuje Sk 22, 5 mld., pričom podiel zahraničných investorov na základnom imaní predstavoval Sk 10,5 mld.. K 31. 12. 1996 celková hodnota aktív komerčných bánk sa rovnala Sk 716,57 mld.. Primárne zdroje boli vo výške Sk 420,15 mld. a sekundárne zdroje predstavovali Sk 180,02 mld.. K uvedenému termínu v komerčných bankách pracovalo 23 535 pracovníkov.

Obdobie rozmachu bankovej činnosti sa spája s privatizáciou národného hospodárstva a s ňou spojenými pozitívami a negatívami, ktoré išli na úkor bankového sektora. Zjednodušene povedané, v konečnom dôsledku, malá, ale aj veľká privatizácia sa uskutočnila na úkor bankového sektora. Nekryté straty peňažných inštitúcií k 31. 12. 1996 boli vo výške Sk 13,129 mld., pričom klasifikované úvery sa podieľali 29,69 % na celkovom úverovom portfóliu. V absolútnom vyjadrení boli vo výške Sk 112 mld.. Opravné položky boli vytvorené vo výške Sk 32,05 mld. a rezervy vo výške Sk 24, 89 mld.. Koeficient kapitálovej primeranosti bankového sektora nedosahoval medzinárodne požadovaných 8,0 %, vykazoval 7,73 %. Priemerná úroková sadzba v bankovom sektore kolísala okolo 13,3 %.

Banky dosiahli uvedené výsledky pri absencii inštitucionálneho a právneho prostredia, povedomia a postihu za nedodržiavanie „pravidiel hry“. Pod klasifikované úvery a straty sa zo strany bánk podpísala aj nedostatočná metodika poskytovania úverov, hodnotenia rizík a garancií a tým aj subjektivizmus pri hodnotení raitingu klienta. Zo strany klientov nedostatočná znalosť podnikateľského prostredia a rizík spojených s realizáciou podnikateľského zámeru a so splácaním úverov, ale neraz aj vedomá snaha o podvod. Absencia reálne pôsobiacich represívnych opatrení podporovala činnosť, ktorá má všetky znaky trestného činu v trhovej ekonomike.

Negatívne sa prejavil aj prístup, ktorý časť vládnych ekonómov presadila pri riešení problémov spojených s trvale sa obracajúcimi zásobami. Obrazne povedané, prijaté riešenie spravilo z týchto zásob snehovú guľu, ktorá prerástla do lavíny, ktorá v súčasnosti vyústila do platobnej neschopnosti, systému, v ktorom každý každému dlhuje a Ministerstvo financií SR sa snaží naplniť štátny rozpočet neúnosným zvyšovaním zdanenia podnikov a domácností, ktoré ešte platia dane.

Obdobie rozmachu bankového sektora v podmienkach nestabilného politického a ekonomického systému generovalo negatívne javy, ktoré sa v plnej miere prejavili koncom 90. rokov. Vyústili do konštatovania, že chorá ekonomika ohrozuje zdravie bankového systému.

Poradňa

Potrebujete radu? Chcete pridať komentár, doplniť alebo upraviť túto stránku? Vyplňte textové pole nižšie. Ďakujeme ♥